عناب و خواص آن
عناب هم میوه ای خوشمزه و هم دارویی گیاهی به شمار می رود. عناب، بومی مناطق گرمسیر است. کشت آن در شمال آفریقا ، جنوب اروپا و نواحی مدیترانه رواج دارد.
عناب را خرمای چینی یا خرمای قرمز نیز می نامند، زیرا هم شیرین است و هم یک هسته مانند خرما دارد.
برگ های درخت عناب، کوچک، زیبا، شفاف، متناوب و دندانه دار است. گل های آن کوچک و به رنگ سبز مایل به زرد می باشد. میوه ی عناب به رنگ قرمز و به شکل تخم مرغ و دارای یک هسته است.
طعم عناب کمی شیرین است. این میوه قدرت ماهیچه ها و توان بدنی را افزایش می دهد.
عناب خشک، آرام بخش، ضد سرطان، ضد بیماری های تنفسی، بند آورنده خون و مقوی است. تصفیه کننده خون بوده و به هضم غذا کمک می کند. در درمان نامرتب بودن ضربان قلب، عرق شبانه و تعریق زیاد بدن استفاده می شود.
ریشه گیاه عناب در درمان سوء هاضمه مفید است.
ترکیبات شیمیایی:
در برگ عناب ماده ای به نام "زی زی فین" وجود دارد.
از دیگر مواد تشکیل دهنده عناب می توان به ساپونین ها، فلاوونوئیدها، موسیلاژ(لعاب)، مواد قندی، ویتامین های A, B2 و C، املاح مانند کلسیم، فسفر و آهن اشاره نمود.
در عصاره چوب عناب، اسید زی زی فیک و اسید زی زی فوماتیک وجود دارد.
خواص داروئی:
عناب از نظر طب قدیم ایران معتدل است. البته ابوعلی سینا اعتقاد داشت که عناب کمی سرد است.
* ضد آلرژی است.
* به افزایش وزن کمک می کند.
* عناب به دلیل داشتن لعاب زیاد، نرم کننده سینه است.
* ملین است.
* ادارارآور است.
* آرام کننده اعصاب است.
* ضد سرفه است.
* خواب آور است و بی خوابی را برطرف می کند.
* جوشانده پوست درخت عناب، داروی ضد اسهال است.
* برای بیماران مبتلا به آسم مفید است.
* خستگی را برطرف می کند.
* ریشه عناب، رشد موی سر را زیاد می کند.
* برگ عناب، خاصیت تب بُر دارد.
* جوشانده عناب، گرفتگی صدا را برطرف می کند.
* موجب تقویت دستگاه گوارشی می شود.
* حافظه را تقویت می کند.
* کم اشتهایی را برطرف می کند.
* برای سلامت کلیه ها سودمند است.
* موجب تقویت کبد می شود.
مضرات:
عناب در اشخاص سرد مزاج، تولید گاز و نفخ می کند. این گونه اشخاص باید عناب را با مویز بخورند.
تنظیم و گردآوری: مریم مرادیان نیری- کارشناس تغذیه تبیان
منابع :
سایت اینویستا
سایت وایزگیگ
پایگاه جامع اطلاع رسانی پزشکان ایران